HET DAGBOEK
De filmtheatervoorstelling speelt zich af in de turbulente periode van de Tweede Wereldoorlog, in de zogenaamde ‘Airborne regio’ (bestaande uit de gemeenten Arnhem, Doorwerth, Driel, Ede, Heelsum, Heveadorp, Oosterbeek, Renkum en Wolfheze).
Wanneer deze regio door het uitbreken van de oorlog verandert in een slagveld, staat het leven van de 17-jarige Anje van Maanen plotseling volledig op zijn kop. Tijdens de periode die we uit de geschiedenisboeken kennen als ‘de Slag om Arnhem’ schrijft Anje op allerlei losse papiertjes haar belevenissen op. Na de oorlog bundelt ze dit tot een dagboek, dat de rode draad vormt van de voorstelling.
Ze vertrouwt niet alleen haar hoop en haar angsten toe aan het papier, maar beschrijft ook haar ervaringen in het noodhospitaal De Tafelberg. Wanneer haar vader deze in allerijl opgetuigde medische post opent om als arts de vele slachtoffers van het oorlogsgeweld te behandelen, besluit Anje hem bij te staan als verpleeghulp. Samen trotseren ze de ontberingen van de oorlog en proberen ze met hun patiënten te overleven. Als blijkt dat de luchtlandingen van de geallieerden tijdens Operation Market Garden niet het einde van de oorlog, maar het begin van de Hongerwinter inluiden, is de ontgoocheling compleet.
Vanaf begin september staat er bij het gemeentehuis van Renkum aan de Generaal Urquhartlaan te Oosterbeek twee weken lang een grote rode brievenbus, genaamd Anje’s brievenbus.
Via deze LINK is een briefkaart te downloaden waarop iedereen die dat wil, een persoonlijke boodschap kan schrijven aan mensen die wegens oorlogsgeweld hun land moesten ontvluchten. Door een kaart te posten, willen we hen een hart onder de riem steken en zorgen dat zij zich hier thuis gaan voelen. Stichting Verscholen Verhalen zal de boodschappen op de kaartjes inventariseren en op het educatieve platform publiceren, zodat gedachten en ervaringen over de thema’s rond de oorlog met jongeren bespreekbaar kunnen worden gemaakt.